Ewa / Przepisy

Tortilla gryczana

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i chili...

Pasta z Jasia

Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), wymienić wodę i ugotować do miękkości...

Migdałowa babka winna

Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę...

Tataki wołowe

Winogrona umyć. Papryczkę chili posiekać...

Sałatka z kuskusem

Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Do ciepłej, ale już nie gorącej kaszy, dodać pokrojone w paski suszone pomidory...

Chrupiące polędwiczki

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...

Sernik jogurtowy na zimno

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...

Granola

Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...

Jaja sadzone

Na teflonowej patelni rozgrzać masło. Ułożyć własnoręcznie przygotowane foremki, wybić jajka...

Koktajl truskawkowy

Owoce przełożyć do miksera, dolać maślankę i jogurt...

Ciasto warzone

Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować...

Koperkowa z ziemniakami

Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...

Ziemniaczane łódeczki

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, przekroić na pół, wydrążyć środki...

Babeczki czekoladowe

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę...

Karp wędzony

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

Sałatka z karpiem

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...

Ucierane z porzeczkami

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...

Krem z cukinii z bryndzą

Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...

Cukinie faszerowane

Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...

Biszkopt z dżemem z cukinii

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...

Szaszłyki z indyczej piersi

Pierś indyczą pokroić na paseczki. Włożyć do naczynia z marynatą...

Kaszanka z kiszoną kapustą

Do foremek aluminiowych nałożyć połowę kiszonej kapusty...

Cebula prażona

W rondelku lub na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i partiami usmażyć cebulę na złoty kolor...

Szaszłyki owocowe

Banany obrać, jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne, podzielić na zgrabne cząstki, skropić sokiem z cytryny...

Słodkie burgery

Bułki przekroić wzdłuż na pół. Opiec na grillu lub patelni grillowej...

Chłodnik ogórkowy

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach...

Wiener Schnitzel

Mięso naciąć z dwóch stron i rozłożyć...

Serniczki z truskawkami

Jajka wybić do miski, zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym...

Domowe wędzonki

Przygotować solankę. Do wody wsypać sól, saletrę i cukier...

Sałatka wiosenna

Do szklanej miski przełożyć poszatkowaną kapustę pekińską...

Sałatka kolorowa

Umyte sałaty poszarpać do szklanej miski...

Tiramisu w pucharku

Żółtka wybić do miski. Dodać cukier...

Hiszpan w szkle

Do pucharków pokruszyć bezy...

Pieczarkowa pod ciastem francuskim

Cebulę drobno posiekać. Zeszklić w garnku na maśle...

Wieprzowina a'la Wellington

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach...

Sałata z domowym winegretem

Sałaty przełożyć do miski...

Croissanty

Okrągły placek ciasta francuskiego na croissanty podzielić na 6 równych części...

Antrykot z rusztu

Mięso pokroić na dość grube plastry – steki...

Podudzia z kurczaka na ostro

W zamykanym naczyniu wymieszać sos sojowy i oliwę...

Sałata z granatem i awokado

Z sałaty wybić głąb, liście poszarpać do miski...

Tartaletki z kremem pomarańczowym

Na stolnicę przesiać mąkę orkiszową...

Napój miodowo-cynamonowy

Wodę przegotować i ostudzić. Wsypać cynamon, dodać miód...

Sałatka z czerwonej fasoli

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki...

Spaghetti z boczkiem i zielonym groszkiem

Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni...

Ziemniaczki w karmelu

Możliwie jak najmniejsze ziemniaki ugotować w mundurkach...

Kokosowiec z ananasem

Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać wiórki kokosowe...

Żurek wielkanocny

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku...

Kaczka świąteczna

Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem...

Ćwikła z chrzanem

Buraki obrać, ugotować...

Mazurek

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać ugotowane żółtka...

Ciasto cytrynowe

Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | następna stron: 13