Ewa / Przepisy

Chłodnik ogórkowy

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach...

Wiener Schnitzel

Mięso naciąć z dwóch stron i rozłożyć...

Serniczki z truskawkami

Jajka wybić do miski, zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym...

Domowe wędzonki

Przygotować solankę. Do wody wsypać sól, saletrę i cukier...

Sałatka wiosenna

Do szklanej miski przełożyć poszatkowaną kapustę pekińską...

Sałatka kolorowa

Umyte sałaty poszarpać do szklanej miski...

Tiramisu w pucharku

Żółtka wybić do miski. Dodać cukier...

Hiszpan w szkle

Do pucharków pokruszyć bezy...

Pieczarkowa pod ciastem francuskim

Cebulę drobno posiekać. Zeszklić w garnku na maśle...

Wieprzowina a'la Wellington

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach...

Sałata z domowym winegretem

Sałaty przełożyć do miski...

Croissanty

Okrągły placek ciasta francuskiego na croissanty podzielić na 6 równych części...

Antrykot z rusztu

Mięso pokroić na dość grube plastry – steki...

Podudzia z kurczaka na ostro

W zamykanym naczyniu wymieszać sos sojowy i oliwę...

Sałata z granatem i awokado

Z sałaty wybić głąb, liście poszarpać do miski...

Tartaletki z kremem pomarańczowym

Na stolnicę przesiać mąkę orkiszową...

Napój miodowo-cynamonowy

Wodę przegotować i ostudzić. Wsypać cynamon, dodać miód...

Sałatka z czerwonej fasoli

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki...

Spaghetti z boczkiem i zielonym groszkiem

Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni...

Ziemniaczki w karmelu

Możliwie jak najmniejsze ziemniaki ugotować w mundurkach...

Kokosowiec z ananasem

Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać wiórki kokosowe...

Żurek wielkanocny

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku...

Kaczka świąteczna

Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem...

Ćwikła z chrzanem

Buraki obrać, ugotować...

Mazurek

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać ugotowane żółtka...

Ciasto cytrynowe

Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...

Ciasto cytrynowe

Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...

Zupa z kaszą jaglaną

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać...

Papryka z kaszą jaglaną

Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę...

Zakwas na żur

Mąkę razową wsypać do słoja, zaparzyć gorąca wodą...

Sernik orzechowy

Białka oddzielić od żółtek. Z białek, ze szczyptą soli, ubić sztywną pianę...

Kurczak faszerowany wątróbką

Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać...

Ziemniaki z mleka

Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Ciasto wiewiórka

Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Kasza gryczana

W garnku rozpuścić masło, wsypać kaszę, przesmażyć...

Surówka z selera

Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...

Wuzetka

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...

Zupa z Jasia

Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować

Placuszki z indyka

Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski...

Surówka z pora

Pora umyć pod bieżącą wodą, posiekać w półplasterki...

Ciasto kruche z masą śliwkową

Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...

Zakwas chlebowy

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta...

Chleb z czarnuszką

Do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcześniej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego.

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Masło czosnkowe

W moździerzu wymieszać...

Warzywa na parze

Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...

Sos miętowo-czosnkowy

Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną miętę...

Ciasto mleczne

Masło, cukier i mleko zagotować i ostudzić...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | następna stron: 13