Ewa / Przepisy

Udka kurczaka w sosie piwnym

Udka obsmażyć na oleju, np. ryżowym lub arachidowym...

Zupa ziemniaczana

Cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półplasterki...

Babka drożdżowa z masą mascarpone

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie zagnieść ręką...

Pomidorowa z papryką i ogórkami

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...

Leniwe

Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju...

Drożdżówka z kruszonką

Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...

Roladki wołowe z oliwkami

Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...

Szybkie ciasto z owocami

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...

Makaron z patelni

Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą...

Sernik dyniowo-imbirowy

ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

Pierś kaczki z sosem wiśniowym

Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnistą. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skórą do dołu...

Biszkopty z oliwkami

Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...

Oliwki z imbirem, marchewką i miodem

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, długie paski...

Oliwki z czekoladą

Oliwki wsypać do miseczki...

Oliwki z anchois

Oliwki przełożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną w piórka...

Polędwiczka wieprzowa z serem kozim i oliwkami

Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...

Ciasto z jabłkami

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę krupczatkę...

Sos i sałatka do polędwiczek

Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól...

Zupa śliwkowa

Śliwki wypestkować, wrzucić do garnka, zalać wodą – tak, by ledwie zakryła owoce...

Pstrąg z salsą śliwkową

Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku...

Ciasto z suszonymi śliwkami

Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia...

Krem jarzynowy z imbirem

Mięso umyć i włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przyprawić solą, przykryć i ugotować...

Dorsz zapiekany z mozzarellą

Cukinie umyć i pokroić w plasterki...

Tarta z gruszkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...

Tortilla gryczana

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i chili...

Pasta z Jasia

Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), wymienić wodę i ugotować do miękkości...

Migdałowa babka winna

Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę...

Tataki wołowe

Winogrona umyć. Papryczkę chili posiekać...

Sałatka z kuskusem

Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Do ciepłej, ale już nie gorącej kaszy, dodać pokrojone w paski suszone pomidory...

Chrupiące polędwiczki

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...

Sernik jogurtowy na zimno

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...

Granola

Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...

Jaja sadzone

Na teflonowej patelni rozgrzać masło. Ułożyć własnoręcznie przygotowane foremki, wybić jajka...

Koktajl truskawkowy

Owoce przełożyć do miksera, dolać maślankę i jogurt...

Ciasto warzone

Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować...

Koperkowa z ziemniakami

Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...

Ziemniaczane łódeczki

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, przekroić na pół, wydrążyć środki...

Babeczki czekoladowe

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę...

Karp wędzony

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

Sałatka z karpiem

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę...

Ucierane z porzeczkami

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...

Krem z cukinii z bryndzą

Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...

Cukinie faszerowane

Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...

Biszkopt z dżemem z cukinii

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...

Szaszłyki z indyczej piersi

Pierś indyczą pokroić na paseczki. Włożyć do naczynia z marynatą...

Kaszanka z kiszoną kapustą

Do foremek aluminiowych nałożyć połowę kiszonej kapusty...

Cebula prażona

W rondelku lub na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i partiami usmażyć cebulę na złoty kolor...

Szaszłyki owocowe

Banany obrać, jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne, podzielić na zgrabne cząstki, skropić sokiem z cytryny...

Słodkie burgery

Bułki przekroić wzdłuż na pół. Opiec na grillu lub patelni grillowej...

Chłodnik ogórkowy

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach...

Wiener Schnitzel

Mięso naciąć z dwóch stron i rozłożyć...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | następna stron: 14