Ewa / Przepisy

Pulpeciki w sosie chrzanowym

Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili...

Szpinak i lodowa z mandarynkami

Boczek pokroić w paski i zrumienić na patelni...

Babeczki z kremem czekoladowym

Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce...

Orientalny krem z soczewicy

Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać gorącym wywarem...

Pizza na francuskim spodzie

Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek...

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Ugotowane i wystudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach...

Schab z żurawiną

Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę...

Mazurki na drożdżowym spodzie

Do śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Wkruszyć drożdże...

Śledzie po kaszubsku

Płaty moczyć w wodzie przez kilka godzin, by wypłukać nadmiar soli. Osuszyć...

Sałatka chrzanowa

Z chrzanu odcisnąć wodę, przełożyć do miski...

Szynka pieczona

Przygotować solankę. Do wody wsypać sól, saletrę i cukier...

Baba drożdżowa z dżemem malinowym

Mąkę przesiać do dużej miski...

Zupa cygańska

Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę...

Przepiórki w boczku

Do zamykanego naczynia wlać wodę, dodać sól, wymieszać...

Runo leśne

Jajka zmiksować z cukrem...

Zupa z kurczakiem i ananasem

Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...

Warkocz z polędwiczki

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...

Orzechowiec z masą śliwkową

Jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę...

Grochówka na żeberkach

Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...

Sznycel z ryby i kartofla

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić...

Sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...

Karp pieczony w śmietanie

Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące...

Polędwica w sianku

Polędwicę przyprawić pieprzem młotkowanym...

Piernikowe choinki

Tak przygotowane piernikowe choinki mogą zdobić świąteczny stół!

Udka kurczaka w sosie piwnym

Udka obsmażyć na oleju, np. ryżowym lub arachidowym...

Zupa ziemniaczana

Cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półplasterki...

Babka drożdżowa z masą mascarpone

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie zagnieść ręką...

Pomidorowa z papryką i ogórkami

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...

Leniwe

Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju...

Drożdżówka z kruszonką

Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...

Roladki wołowe z oliwkami

Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...

Szybkie ciasto z owocami

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy...

Makaron z patelni

Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą...

Sernik dyniowo-imbirowy

ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

Pierś kaczki z sosem wiśniowym

Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnistą. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skórą do dołu...

Biszkopty z oliwkami

Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...

Oliwki z imbirem, marchewką i miodem

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, długie paski...

Oliwki z czekoladą

Oliwki wsypać do miseczki...

Oliwki z anchois

Oliwki przełożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną w piórka...

Polędwiczka wieprzowa z serem kozim i oliwkami

Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...

Ciasto z jabłkami

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę krupczatkę...

Sos i sałatka do polędwiczek

Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól...

Zupa śliwkowa

Śliwki wypestkować, wrzucić do garnka, zalać wodą – tak, by ledwie zakryła owoce...

Pstrąg z salsą śliwkową

Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku...

Ciasto z suszonymi śliwkami

Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia...

Krem jarzynowy z imbirem

Mięso umyć i włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przyprawić solą, przykryć i ugotować...

Dorsz zapiekany z mozzarellą

Cukinie umyć i pokroić w plasterki...

Tarta z gruszkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...

Tortilla gryczana

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i chili...

Pasta z Jasia

Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), wymienić wodę i ugotować do miękkości...

Migdałowa babka winna

Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę...

Tataki wołowe

Winogrona umyć. Papryczkę chili posiekać...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | następna stron: 14