Ewa / Przepisy

Orientalny krem z dyni

Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż d ...

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...

Żeberka na ostro

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W zamykanym naczyniu połączyć składniki marynaty ...

Surówka z marchewki

Marchewkę poszatkować do miski na szatkownicy do ogórków lub pokroić w cienkie krążki ...

Purée z kalafiora

Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić do miksera. Dodać majonez i śmietanę. Przypra ...

Dip czosnkowy

Jogurt przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę ...

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...

Zupa grzybowa z koniakiem

Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i przesmażyć na maśle ...

Pieczeń z warzywami

Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na ...

Biszkopt z jabłkiem

Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...

Schab wędzony na herbacie

Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć nią mięso ...

Kapusta z koperkiem

Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...

Ziemniaki z patelni

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plastry ...

Tarta z malinami

Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać ...

Dorsz z grilla

Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...

Bakłażan z rusztu

Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...

Pasta z bakłażana

Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...

Ciasteczka francuskie z borówkami

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...

Barszcz ukraiński

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrz ...

Placuszki z cukinii

Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli ...

Placek z cukinią

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...

Dżem z cukinii

Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości...

Szaszłyki z barana

Mięso pokroić na zgrabne kawałki. Włożyć do zamykanego naczynia, dodać drobno pokrojo ...

Wątróbka z rusztu

Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odst ...

Kaszanka w jabłku grillowana

Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez pra ...

Surówka z młodej kapusty

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić cukrem. D ...

Sękacz z piekarnika

Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ...

Makaron z tuńczykiem w cytrynowych koszyczkach

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć. Dodać drobn ...

Spaghetti razowe z sosem pomidorowym

Pierś z indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano i bazyl ...

Czekoladowe mini-serniczki

Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z ...

Pucharki z galaretką i bezami

Przygotować kilka różnokolorowych galaretek. Przelać do miseczek i odstawić do zastyg ...

Antrykot z rusztu

Antrykot podzielić na 4 grube plastry. Do miseczki wsypać sól, chili, paprykę i pieprz cayenne ...

Pijane polędwiczki

Polędwiczki podzielić na mniejsze kawałki. Do miodu dolać sok ananasowy, sos teriyaki ...

Coleslaw z domowym sosem

Kapustę poszatkować i dodatkowo posiekać nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych ...

Truskawki z octem balsamicznym

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić w poprzek na plastry (jak na carpaccio) l ...

Brownie

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubić, dodać cukier i m ...

Zielone szparagi w szynce ...

Szparagi opłukać – jeśli są młode, nie trzeba ich obierać. Odłamać zdrewniałe k ...

Zupa szczawiowa

Szczaw podsmażyć na maśle. Przetrzeć przez sito do garnka. Zalać bulionem i zagotować ...

Kotlet Pożarskiego

Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą ...

Surówka z selera

Seler i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, wymiesza ...

Mizeria

Ogórki obrać i poszatkować. Oprószyć solą. Odstawić. Gdy puszczą sok, odcisnąć. Cebul ...

Ananasowiec w kwiatach

Ananasa obrać. Za pomocą małej, okrągłej łyżeczki lub nożyka usunąć sęki. Pokroić w p ...

Indyk dla dzieciaka

Mięso pokroić na zgrabne paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwie poło ...

Krem z pieczarek

Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojo ...

Pucharki z musem brzoskwiniowym

Galaretki rozpuścić w 1  1/2  szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...

Burgery śródziemnomorskie

Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...

Ciasteczka czekoladowe

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...

Ciasteczka z płatkami owsianymi

Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...

Majonez cytrusowy

Majonez wymieszać z musztardą i tabasco. Dodać skórki z cytrusów. Ponownie wymieszać. ...

Rukola z grzankami

Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce, porwać na kawałki. Pomidory osączyć z o ...

Ajerkoniakowiec

Jajka wymieszać z wodą, dodać cukier, zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec doda ...

Marynowana pekińska

Kapustę przekrój w poprzek na pół, następnie pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski - ta ...