Ewa / Przepisy

Marchewkowa na ostro

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę...

Cukierek z dorszem i warzywami

W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...

Chrupiące batoniki

Ziarna słonecznika wsypać na patelnię...

Cezar na wynos

Pierś kurczaka posmarować oliwą i oprószyć suszoną, pikantną papryczką...

Żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym

Do miski wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać...

Frytki z pietruszki

ietruszkę umyć, obrać i wysuszyć. Pokroić w długie słupki...

Szarlotka w słoiczku

Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić cukier...

Krem kalafiorowy z mozzarellą

W garnku rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić ziemniaki...

Pierogi razowe z jabłkami

Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę – tak, by powstał kopczyk...

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Masło roztopić w garnku. Do miski wsypać płatki owsiane...

Krem chrzanowy

Ziemniaki, marchewkę i kawałek selera pokroić w kostkę, białą część pora i cebulę w plasterki...

Szynka na Wielkanoc

Mięso skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przyprawić majerankiem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Mazurek marchewkowy

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło...

Schab kresowy

Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...

Babka z jajem

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...

Rosół z grysikiem

Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...

Hreczniaki

Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...

Kasza jaglana z jabłkami

Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...

Zalewajka na ozorkach

Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.

Maczanka po krakowsku

Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Ziemniaczki

Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Grzybowa z zakwasem na żur

Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc...

Kulebiak z dorszem

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło, wysiekać...

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Ziemniaki w boczku

Ziemniaki podgotować w mundurkach. Wystudzić...

Gołąbki warstwowe

Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso...

Królewicz

Masło przełożyć do garnka, wlać miód, roztopić i wymieszać...

Barszcz czerwony zabielany

Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...

Pierogi z bobem

Zamrożony bób wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości przez 10-15 minut...

Babka meksykańska

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło...

Chleb czosnkowy

Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić...

Karkówka po flisacku

Karkówkę natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę...

Ciasteczka serowe z marmoladą

Mąkę przesiać na stolnicę...

Krupnik na żołądkach

ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...

Zapiekanka w dyni

Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika...

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Oberiba

Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...

Panczkraut

Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach...

Karminadle

ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...

Karbinadle

Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Dyniowa z jabłkiem

Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą...

Gęsie nóżki z kaszotto

Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Jabłecznik z lukrem z białek

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...

Rosół z kaczki

Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję...

Nóżki i piersi kaczki confit

Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...

Schab w sezamowej panierce

Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki...

Sałatka z zielonych pomidorów

Pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę...

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Kartoflanka

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...