Ewa / Przepisy

Kurczak z kurkami w ziemniaczanych koszyczkach

Mięso umyć i wyczyścić. W misce wymieszać oliwę z musztardą i sosem sojowym...

Szaszłyki z ananasem

Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Bryzol ze stolicy

Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...

Gołąbki w liściach jarmużu

Liście jarmużu obgotować w wodzie z solą i octem...

Indyk i sałata

Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę...

Kiełbaski w piwie

Kiełbasę podzielić na porcje i naciąć...

Makaron z serem i pomidorami

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku...

Cukierek z dorszem i warzywami

W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...

Żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym

Do miski wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać...

Frytki z pietruszki

ietruszkę umyć, obrać i wysuszyć. Pokroić w długie słupki...

Pierogi razowe z jabłkami

Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę – tak, by powstał kopczyk...

Schab kresowy

Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...

Hreczniaki

Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...

Maczanka po krakowsku

Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Kulebiak z dorszem

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło, wysiekać...

Gołąbki warstwowe

Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso...

Pierogi z bobem

Zamrożony bób wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości przez 10-15 minut...

Karkówka po flisacku

Karkówkę natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę...

Zapiekanka w dyni

Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika...

Panczkraut

Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach...

Karminadle

ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...

Karbinadle

Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...

Gęsie nóżki z kaszotto

Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Nóżki i piersi kaczki confit

Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...

Schab w sezamowej panierce

Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki...

Serowiec

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać...

Wieprzowina z kapustą w cieście francuskim

Liście kapusty wrzucić do osolonego wrzątku. Parzyć przez ok. 3 minuty...

Gratin

Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...

Gulasz wieprzowy

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać smalec...

Prażonka

Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty. Warzywa pokroić w talarki...

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Roladki z jarmużem i mus z rabarbaru

Schab pokroić na plastry i cienko rozbić...

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Makrela na wieszaku

Sprawioną tuszkę przyprawić wewnątrz solą i pieprzem...

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Żeberka z rusztu w wędzonej herbacie

Pieprz i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Żeberka natrzeć solą i pieprzem...

Indyk na zielonej łące

Mięso pokroić na zgrabne paski. Przyprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi...

Dorsz w płatkach migdałów

Filety z dorsza pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do ...

Roladki z kurczaka

Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...

Roladki z karczku

Przygotować marynatę. Do miseczki wlać whisky...

Tarta z makrelą

Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić...

Pulpeciki w sosie czosnkowym

Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili...

Pizza na francuskim spodzie

Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek...

Schab z żurawiną

Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę...

Szynka pieczona

Przygotować solankę. Do wody wsypać sól, saletrę i cukier...

Przepiórki w boczku

Do zamykanego naczynia wlać wodę, dodać sól, wymieszać...

Warkocz z polędwiczki

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...

Sznycel z ryby i kartofla

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić...

Karp pieczony w śmietanie

Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące...

Polędwica w sianku

Polędwicę przyprawić pieprzem młotkowanym...

Udka kurczaka w sosie piwnym

Udka obsmażyć na oleju, np. ryżowym lub arachidowym...

Leniwe

Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju...