Ewa / Przepisy

Tataki wołowe

Winogrona umyć. Papryczkę chili posiekać...

Chrupiące polędwiczki

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...

Ziemniaczane łódeczki

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, przekroić na pół, wydrążyć środki...

Cukinie faszerowane

Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...

Szaszłyki z indyczej piersi

Pierś indyczą pokroić na paseczki. Włożyć do naczynia z marynatą...

Kaszanka z kiszoną kapustą

Do foremek aluminiowych nałożyć połowę kiszonej kapusty...

Cebula prażona

W rondelku lub na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i partiami usmażyć cebulę na złoty kolor...

Wiener Schnitzel

Mięso naciąć z dwóch stron i rozłożyć...

Wieprzowina a'la Wellington

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach...

Antrykot z rusztu

Mięso pokroić na dość grube plastry – steki...

Podudzia z kurczaka na ostro

W zamykanym naczyniu wymieszać sos sojowy i oliwę...

Spaghetti z boczkiem i zielonym groszkiem

Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni...

Kaczka świąteczna

Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem...

Papryka z kaszą jaglaną

Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę...

Kurczak faszerowany wątróbką

Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać...

Ziemniaki z mleka

Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Polędwiczki w sosie porowym

Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...

Kasza gryczana

W garnku rozpuścić masło, wsypać kaszę, przesmażyć...

Surówka z selera

Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...

Placuszki z indyka

Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski...

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Warzywa na parze

Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...

Ośmiornica grillowana z sałatką ziemniaczaną

Ośmiornicę włożyć do garnka, zalać wodą. Dorzucić cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz liście laurowe...

Kotleciki wieprzowo-wołowe

Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, musztardę, sparzoną ...

Pstrąg na sałacie

Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...

Wołowina w piwie karmelowym

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać wołowinę, pokrojoną w gru ...

Gęś domowa

Pory umyć i pokroić w krążki. Wymieszać ze śliwkami. Włożyć do środka gęsiej tuszki. ...

Pierogi z pieczoną gęsiną

Przygotować farsz. Mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem. Doda ...

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...

Żeberka na ostro

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W zamykanym naczyniu połączyć składniki marynaty ...

Pieczeń z warzywami

Cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na ...

Schab wędzony na herbacie

Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć nią mięso ...

Kapusta z koperkiem

Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...

Ziemniaki z patelni

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plastry ...

Dorsz z grilla

Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...

Szaszłyki z barana

Mięso pokroić na zgrabne kawałki. Włożyć do zamykanego naczynia, dodać drobno pokrojo ...

Wątróbka z rusztu

Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odst ...

Kaszanka w jabłku grillowana

Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez pra ...

Makaron z tuńczykiem w cytrynowych koszyczkach

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć. Dodać drobn ...

Spaghetti razowe z sosem pomidorowym

Pierś z indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano i bazyl ...

Antrykot z rusztu

Antrykot podzielić na 4 grube plastry. Do miseczki wsypać sól, chili, paprykę i pieprz cayenne ...

Pijane polędwiczki

Polędwiczki podzielić na mniejsze kawałki. Do miodu dolać sok ananasowy, sos teriyaki ...

Kotlet Pożarskiego

Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą ...

Indyk dla dzieciaka

Mięso pokroić na zgrabne paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwie poło ...

Burgery śródziemnomorskie

Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...

Mintaj pod kruszonką chlebową

Filety rozmrozić, przyprawić solą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą ...

Schab z jabłkiem

Kotlety przykryć folią spożywczą, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pie ...

Tagliatelle z sosem serowym

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chudy boczek pokrojony w niezbyt dużą kostkę. Gdy ...

Świąteczna rolada z boczku

Boczek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Od strony skóry zrobić ostrym ...