Ewa / Przepisy

Ciasto z rabarbarem

Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Makrela na wieszaku

Sprawioną tuszkę przyprawić wewnątrz solą i pieprzem...

Surówka z marchewki i pekińskiej

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach...

Domowy ketchup

omidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne...

Sos BBQ

Na rozgrzanym oleju zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę...

Kompot z rabarbaru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na centymetrowe kawałki...

Tarta jagodowa z nutą mięty i lawendy

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Żeberka z rusztu w wędzonej herbacie

Pieprz i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Żeberka natrzeć solą i pieprzem...

Sałata z sosem jogurtowym

Do dużej miski wrzucić poszarpaną sałatę oraz pokrojone w plastry rzodkiewki, pomidory i ogórki...

Ciasto z truskawkami

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę...

Omlet kokosowy z truskawkami

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor...

Indyk na zielonej łące

Mięso pokroić na zgrabne paski. Przyprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi...

Muffiny wytrawne

Jajka wybić do miski. Dodać sól...

Chłodnik z arbuza i melona

Arbuz i melony pokroić na kawałki...

Dorsz w płatkach migdałów

Filety z dorsza pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do ...

Chałka trójkolorowa

Przygotować zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże...

Zupa kalafiorowa z curry

Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować...

Roladki z kurczaka

Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...

Mus czekoladowy z chili

W gorącej kąpieli wodnej roztopić 150 g czekolady. Odstawić do wystudzenia...

Pieczarki z rusztu

Pieczarki wyczyścić. Odciąć nóżki...

Roladki z karczku

Przygotować marynatę. Do miseczki wlać whisky...

Warzywa z grilla na rukoli

Na ruszcie opiec kawałki różnokolorowej papryki...

Torcik z kiwi

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli...

Oliwki z niebieskim serem

Oliwki wrzucić do miseczki, dodać pokrojoną w piórka cebulę...

Zupa oliwkowa z ziemniakami

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...

Tarta z makrelą

Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić...

Torcik z musem porzeczkowym

Herbatniki wrzucić do miksera i zmiksować...

Pulpeciki w sosie czosnkowym

Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili...

Szpinak i lodowa z mandarynkami

Boczek pokroić w paski i zrumienić na patelni...

Babeczki z kremem czekoladowym

Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce...

Orientalny krem z soczewicy

Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać gorącym wywarem...

Pizza na francuskim spodzie

Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek...

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Ugotowane i wystudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach...

Schab z żurawiną

Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę...

Mazurki na drożdżowym spodzie

Do śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Wkruszyć drożdże...

Śledzie po kaszubsku

Płaty moczyć w wodzie przez kilka godzin, by wypłukać nadmiar soli. Osuszyć...

Sałatka chrzanowa

Z chrzanu odcisnąć wodę, przełożyć do miski...

Szynka pieczona

Przygotować solankę. Do wody wsypać sól, saletrę i cukier...

Baba drożdżowa z dżemem malinowym

Mąkę przesiać do dużej miski...

Zupa cygańska

Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę...

Przepiórki w boczku

Do zamykanego naczynia wlać wodę, dodać sól, wymieszać...

Runo leśne

Jajka zmiksować z cukrem...

Zupa z kurczakiem i ananasem

Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...

Warkocz z polędwiczki

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...

Orzechowiec z masą śliwkową

Jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę...

Grochówka na żeberkach

Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...

Sznycel z ryby i kartofla

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić...

Sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...

Karp pieczony w śmietanie

Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące...

Polędwica w sianku

Polędwicę przyprawić pieprzem młotkowanym...