/ Przepisy

Schabowy z mortadeli

W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!

Kogel-mogel z owocami

Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...

Flaczki z boczniaków

Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!

Kawior po żydowsku

Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Cymes

Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...

Ciasto cynamonowe

Idealne do popołudniowej kawy.

Zupa kurkowa

W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.

Ucierane z owocami leśnymi

Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.

Sandacz na sposób leśny

Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.

Sałatka grecka na kozifetce

Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Sernik z polewą cytrynową

Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.

Ciurka łemkowska

Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.

Gicz w warzywach i podpiwku

Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.

Pampuchy z serem i miętą

Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.

Babeczki migdałowe z jagodami

Masło przełożyć do rondelka, roztopić...

Szaszłyki z łososia i ananasa

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...

Babka ziemniaczana

Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)

Leniuch

Na pierwszy rzut oka wygląda jak salami...

Chłodnik litewski

Botwinka na zimno;-)

Choripan

Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Alfarojes

Mąkę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia...

Zupa wietnamska

Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...

Ryż z mango

Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...

Kurczak generała Tso

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...

Makaron z sosem pomidorowym

Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek...

Tarta czekoladowa z gruszkami

Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...

Focaccia z oliwkami

Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać...

Udka z rusztu

Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...

Szarpana wieprzowina

Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...

Torcik red velvet

Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii...

Zupa misoshiru

Warzywa obrać, włożyć do garnka, dodać glon konbu...

Lody z zieloną herbatą

Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, aby się schłodziło...

Łosoś teriyaki

Rybę dokładnie umyć. Ułożyć w zamykanym pojemniku...

Żurek na wędzonce

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie...

Szynka w glazurze

Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...

Pascha

Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...

poprzednia| 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | następna | stron: 42