/ Przepisy / Flaczki z boczniaków

Opis przygotowania

Warzywa korzeniowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć w garnku, na maśle. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Po chwili wlać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.

Boczniaki umyć i pokroić w paski – tak, by przypominały flaki. Delikatnie przełożyć do garnka, zalać wodą (w wersji „na bogato” rosołem), przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, roztartym w dłoniach majerankiem oraz imbirem. Przykryć i dusić tak długo, aż grzyby zmiękną. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Podawać udekorowane natką pietruszki.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 312
Ewa gotuje - odc. nr 312

Tym razem Ewa postanowiłam przypomnieć kilka przepisów, które gościły na...

 

Podobne przepisy

Kapusta z koperkiem

Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...

Zakwas na barszcz czerwony

Znakomity probiotyk i świetna baza do zupy;-)

Babka ziemniaczana na żeberkach

Dla mięsożerców!

Domowy ajvar

Przysmak z Bałkanów!

Wróć do listy przepisów