/ Przepisy / Biszkopt

Opis przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Białka ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie, drewnianą łyżką, wmieszać do masy żółtkowej. Formę wysmarować masłem, wysypać bułką, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Biszkopt przestudzić, podzielić na dwie części. Oba placki nasączyć amaretto z odrobiną wody (2 łyżki).

Śmietanę dobrze ubić z cukrem pudrem. Do żelatyny wlać kilka łyżek gorącej wody, rozpuścić w naczyniu z wrzątkiem (tzw. gorąca kąpiel) i dodać do ubitej śmietany. Ubijając dalej dodać kawę cappuccino.

Na spodni placek nałożyć masę (zostawić nieco na rant i do dekoracji). Przykryć drugim plackiem. Brzeg posmarować masą. Na wierzch dać dżem. Z reszty masy zrobić rozetki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 53
Ewa gotuje - odc. nr 53

Począwszy od tego odcinka Ewa Wachowicz będzie zapraszać do swojego programu...

 

Podobne przepisy

Tort tiramisu

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...

Ciasteczka z oczkiem

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...

Ucierane z owocami leśnymi

Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.

Ciasto z nektarynkami i migdałami

Z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić na 6 cząstek. Włożyć do formy żaroodpornej, ...

Wróć do listy przepisów