Ewa / Przepisy / Biszkopt z borówkami i malinami

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do żółtek dolać ocet, wymieszać, dodać do piany z białek, znowu wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Przelać do tortownicy (średnica 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą, spód można dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Wystudzić, nasączyć ponczem (spirytus, woda i sok z cytryny).

Śmietanę i żółtka podgrzewać ubijając, aż masa zgęstnieje (najlepiej w kąpieli wodnej). Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę śmietanowo-żółtkową, zmiksować.

Na nasączony biszkopt dać masę, na masę owoce. Zalać wystudzoną galaretką o smaku użytych owoców.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 250 g - mąki
  • 250 g - cukru
  • 7 - jajek
  • ½ łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 1 łyżka - octu
  • 1 szczypta - soli
  • Masa
  • 400 g - śmietany 18%
  • 6 - żółtek
  • 1 kostka - masła
  • szklanki - cukru pudru
  • 1 - galaretka owocowa
  • borówki i maliny
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 71

Tym razem o diecie białkowej i smażeniu bez tłuszczu, przy czym wyjątkowo...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów