/ Przepisy / Ciasteczka z oczkiem

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołeczka dać śmietanę, żółtka i miąższ z laski wanilii. Zagarnąć nożem, po czym zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, rozwałkować na kształt prostokąta, złożyć w kopertę i znowu rozwałkować. Ponownie zrobić kopertę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i złożyć – najpierw na trzy, następnie na pół. Ponownie włożyć do lodówki. Czynności powtórzyć 3-4 razy.

Gotowe, solidnie rozwałkowane i schłodzone ciasto rozwałkować trochę cieniej niż na pierogi. Wykroić krążki wielkości literatki.

W połowie ciasteczek zrobić dziurkę (najlepiej użyć do tego rurki). Ciasteczka z dziurką posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem kryształem. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze. Piec na złoty kolor w piecu nagrzanym do 180 st. C.

Zrobić masę czekoladową. Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić tabliczkę czekolady. Dodać masło i mleko.

Upieczone ciastka przełożyć masą czekoladową.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 207
Ewa gotuje - odc. nr 207

Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki! Zacznie od owoców...

 

Podobne przepisy

Kremówka kokosowa

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimną ...

Tort angielski

Wyspiarska wersja krakowskiego piszingera...

Tort tiramisu

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...

Kompot z suszu

Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i c ...

Wróć do listy przepisów