Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, po czym ubijać, aż połączą się z pianą. Delikatnie wmieszać żółtka.
Mielone orzechy wymieszać z mąką, zmielonym biszkoptem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wmieszać do piany. Dodać oliwę.
Ciasto przelać do formy tortowej o średnicy 26 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wierzch wygładzić.
Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i zostawić w formie do wystudzenia. Po mniej więcej 15 minutach obrócić górą do dołu, by ciasto się wyrównało.
Przygotować masę. W gotującym się mleku rozpuścić cukier. Następnie podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut, aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość. Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
Utrzeć dwie kostki masła (aż się „spieni”). Wmieszać masę orzechową. Dodać kieliszek spirytusu.
Ciasto przekroić na trzy równe warstwy i przełożyć częścią kremu. Resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Boki okleić zmielonymi orzechami, wierzch ozdobić wedle uznania - np. kremem (przy pomocy cukierniczego rękawa) i połówkami orzechów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz przygotuje pesto z różnych rodzajów orzechów. "Domowy sos...
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...
Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić ...
Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości...
Latynoski chrust z ciasta ptysiowego!