Ewa / Przepisy / Tort orzechowy

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, po czym ubijać, aż połączą się z pianą. Delikatnie wmieszać żółtka.

Mielone orzechy wymieszać z mąką, zmielonym biszkoptem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wmieszać do piany. Dodać oliwę.

Ciasto przelać do formy tortowej o średnicy 26 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wierzch wygładzić.

Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i zostawić w formie do wystudzenia. Po mniej więcej 15 minutach obrócić górą do dołu, by ciasto się wyrównało.

Przygotować masę. W gotującym się mleku rozpuścić cukier. Następnie podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut, aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość. Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odstawić do wystudzenia.

Utrzeć dwie kostki masła (aż się „spieni”). Wmieszać masę orzechową. Dodać kieliszek spirytusu.

Ciasto przekroić na trzy równe warstwy i przełożyć częścią kremu. Resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Boki okleić zmielonymi orzechami, wierzch ozdobić wedle uznania - np. kremem (przy pomocy cukierniczego rękawa) i połówkami orzechów.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 10 - jajek
  • 200 g - cukru
  • 250 g - mąki
  • 150 g - zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka - proszku do pieczenia
  • 1 - cukier waniliowy
  • 2 łyżki - oliwy
  • 1 szklanka - zmielonych biszkoptów
  • Masa
  • 400 g - orzechów włoskich
  • 400 ml - mleka
  • 300 g - cukru
  • 400 g - masła
  • 1 kieliszek - spirytusu
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 4

Ewa Wachowicz przygotuje pesto z różnych rodzajów orzechów. "Domowy sos...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów