/ Przepisy / Tort orzechowo-migdałowy

Opis przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na krem, dodać miąższ z laski wanilii i kakao rozprowadzone uprzednio na papkę w odrobinie mleka. Wmieszać zmielone w mikserze orzechy włoskie. Gotową masę wyłożyć równo do dużej tortownicy (średnica 28 cm), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ziemniaczaną.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Utrwalić cukrem pudrem. Dolać sok z cytryny, miąższ z wanilii, zmielone biszkopty i świeżo zmielone migdały (lekko podprażone, bez skórki). Po delikatnym wymieszaniu wyłożyć na masę orzechową - z kopczykiem na środku tortownicy, ponieważ w czasie pieczenia ciasto nieco siada.

Foremkę włożyć na 50-55 minut do średnio nagrzanego piekarnika (najwyżej 170 st. C, z termoobiegiem).
Gdy ciasto ostygnie, ozdobić je polewą czekoladową.

Tort jest naprawdę znakomity i nie trzeba go trzymać w lodówce, co czasami jest wygodne - zwłaszcza w świąteczny czas, gdy chłodziarka pęka w szwach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 159
Ewa gotuje - odc. nr 159

W tym odcinku będzie schab w jarzynach. Na deser tort migdałowo-orzechowy,...

 

Podobne przepisy

Cytrynowiec

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do p ...

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Biszkopt z dżemem z cukinii

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...

Wróć do listy przepisów