Ewa / Przepisy / Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Opis przygotowania

Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Garnek rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron (bez tłuszczu). Zalać gorącą wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę - przekrojoną na pół i podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą. Zamknąć szybkowar i pod ciśnieniem gotować przez około 20 minut (w tradycyjnym garnku trzeba gotować mniej więcej półtorej, a nawet dwie godziny, aż mięso będzie miękkie).

Przygotować sos chrzanowy. Na maśle zrobić jasną zasmażkę, dodać wywar spod wołowiny i śmietanę. Gotować dosłownie przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoiczka. Doprawić do smaku szczyptą cukru, sokiem z cytryny i solą.

Ugotowane mięso wyjąć, pokroić na plastry i podać na półmisku, polewając odrobiną sosu - resztę serwować w sosjerce.

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym doskonale smakuje z ziemniaczanym puree i buraczkami.

wydrukuj przepis
Składniki
  • kg - wołowiny
  • 4 szklanki - wrzątku
  • włoszczyzna
  • 1 - cebula
  • 2 - liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • Do dekoracji
  • koperek
  • Dodatki
  • buraczki ze słoiczka
  • Puree
  • ziemniaki
  • 1 łyżka - masła
  • 3 łyżki - śmietanki
  • Sos chrzanowy
  • 1 łyżka - masła
  • 2 łyżki - mąki
  • 1 szklanka - wywaru wołowego
  • 1 szklanka - śmietanki 30%
  • 3 łyżki - chrzanu ze słoiczka
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 139

W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów