/ Przepisy / Polędwiczki w sosie pomarańczowym

Opis przygotowania

Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z   1/4  szklanki wina, imbirem, cienko startą skórką pomarańczową, wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Miodową marynatą natrzeć polędwiczki i włożyć do żaroodpornego naczynia - natłuszczonego olejem (np. arachidowym).
Na patelnię, na której obsmażane było mięso, wlać resztę wina, lekko podgrzać, po czym polać nim polędwiczki.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Podczas pieczenia polędwiczki obracać od czasu do czasu i polewać sosem. Piec do miękkości.

Kaszę przesmażyć na oliwie. Zalać wodą (2 palce nad poziomem kaszy), posolić i ugotować (ok. 10 minut).
Polędwiczki podać z kaszą gryczaną (polaną sosem spod mięsa) i filetami z pomarańczy. Dekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 141
Ewa gotuje - odc. nr 141

Kuchnia fusion, czyli polędwiczki w pikantnym sosie imbirowym. Na deser...

 

Podobne przepisy

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...

Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomelo

Kwasy omega-3 i witaminy...

Mielone z rusztu z suszoną śliwką

Zawinięte w plastry boczku;-)

Szynka w pomarańczach

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.

Wróć do listy przepisów