Ewa / Przepisy / Prowansalska selerowa

Opis przygotowania

Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo drobną, a białą część pora - dla odmiany - w półplasterki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić wszystkie pokrojone warzywa. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zalać wywarem jarzynowym, dodać listek laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz i gotować ok. 20 minut. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Zamiast śmietany można użyć mleka - zupa zrobi się lżejsza i tym samym bliżej jej będzie do prowansalskiego pierwowzoru. Zmiksować na gładki krem. Na samym końcu dodać drobno pokrojoną pietruszkę.

Podawać z grzankami natartymi czosnkiem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 500 g - selera
  • 500 g - ziemniaków
  • 1 - por
  • 2 - cebula
  • 1 l - wywaru jarzynowego
  • 1 - liść laurowy
  • 1 szklanka - śmietany
  • 2 łyżki - oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
  • grzanki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 7

Zapraszamy na odcinek walentynkowy z naturalnymi afrodyzjakami w roli głównej....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów