Ewa / Przepisy / Przekładaniec świąteczny

Opis przygotowania

Filety z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki,  lekko rozbić, oprószyć domową mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Ułożyć w formie do zapiekania i posmarować niewielką ilością oleju. Naczynie można też wcześniej lekko natłuścić olejem.

Pieczarki i jedną cebulę pokroić, podsmażyć na łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na filety.
Na pieczarki z cebulą zetrzeć ser żółty - na tarce o grubych oczkach.

Na ser nałożyć warstwę mięsa mielonego, przygotowanego jak na sznycle (do mięsa dodać bułkę namoczoną w mleku - odciśniętą, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę  oraz cebulę usmażoną na łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić). Wyrównać, docisnąć.

Śmietanę wymieszać z domową mieszanką przypraw, wyłożyć na mięso. Wyrównać.
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 st. C. Jeśli wypłynie zbyt dużo wody, trzeba ją zlać.
Kroić na zimno i odgrzewać. Wyśmienicie smakuje jako wędlina - na zimno.

Podawać z domowymi buraczkami, np. z chrzanem i papryką.

wydrukuj przepis
Składniki
  • kg - piersi z kurczaka
  • olej do posmarowania mięsa
  • 800 g - pieczarek
  • 2 - cebule
  • masło do smażenia
  • 300 g - sera żółtego
  • 1 kg - mięsa mielonego
  • 1 - bułka w mleku
  • 1 - jajko
  • 4 ząbki - czosnku
  • 1 szklanka - wiejskiej gęstej śmietany
  • domowa mieszanka przypraw
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 154

W programie fantastyczna mięsna zapiekanka. Na deser makowiec według przepisu...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów