Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe

Opis przygotowania

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, wódkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę z białek.

Przełożyć do wąskiej blaszki (forma wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temp. 180-190 st. C przez ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem.

Wyłożyć z formy i pokryć lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Można dekorować wiórkami kokosowymi.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 200 g - masła
  • 1 szklanka - cukru
  • 6 - jajek
  • 1 - cytryna
  • 1 kieliszek - wódki
  • szklanki - mąki tortowej
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 2 łyżki - oliwy
  • szczypta soli
  • Lukier
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki - cukru pudru
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 89

W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz przyrządzi rybę w chrupiącej pomidorowo-serowej...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów