/ Przepisy / Ciasto z gruszkami

Opis przygotowania

 

Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyci±ć spody, by prosto stały. Tortownicę o ¶rednicy 24 cm wysmarować masłem (boki grubiej), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obłożyć płatkami migdałowymi. Schłodzić w zamrażarce.

Jajka utrzeć z cukrem. Gdy zbielej±, dodać m±kę, przesian± z sod± i proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę migdałow± (wystarczy drobno zmielić migdały) oraz sól, jogurt i likier migdałowy. Na samym końcu wlać olej z pestek winogron. Zmiksować na wolnych obrotach.

Gotowe ciasto przełożyć do foremki, włożyć gruszki. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C. W połowie pieczenia ciasto nakryć foli± aluminiow±, by wierzch za bardzo się nie przyrumienił.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 198
Ewa gotuje - odc. nr 198

W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje meksykańsk± tortillę...

 

Podobne przepisy

Placek jabłkowo-gruszkowy

M±kę wymieszać z sod±, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...

Drożdżówka z konfitur± malinow±

Na wyprawę nie tylko jagodzianki...

Sernik z żurawin±

Nie zawsze musz± być rodzynki...

Torcik orzechowy

Orzechy wymieszać z m±k± i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche s ...

Wróć do listy przepisów