Ewa / Przepisy / Tort czekoladowo-kokosowy

Opis przygotowania

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do 3 tortownic o średnicy 24 cm (dno każdej formy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą). Piec 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Mleko zagotować, posłodzić i podgrzewać jeszcze 2-3 minut. Dodać kokos i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić.

Masło utrzeć, połączyć z masą kokosową. Na końcu dodać kieliszek spirytusu.

Przełożyć placki (zostawiając odrobinę masy na wykończenie wierzchu i rantu tortu). Udekorować wiórkami kokosowymi.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 10 - jajek
  • 300 g - cukru
  • 2 łyżki - mąki krupczatki
  • 2 - budynie czekoladowe
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 1 szczypta - soli
  • Do dekoracji
  • wiórki kokosowe
  • Masa kokosowa
  • 2 kosztki - masła
  • szklanki - mleka
  • 400 g - kokosu
  • 200 g - cukru
  • 1 kieliszek - spirytusu
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 21

Ponieważ w maju drugoklasiści przystępują do I Komunii Świętej, a w polskich...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów