Z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić na 6 cząstek. Włożyć do formy żaroodpornej, posypać 1 łyżką fruktozy. Wymieszać i podgrzać w mikrofalówce (3 minuty). Przełożyć do tortownicy natłuszczonej masłem (średnica 24-25 cm).
Jajka roztrzepać, dodać mielone migdały, jogurt, 4 łyżki fruktozy i miąższ z laski wanilii. Wymieszać.
Masą zalać nektarynki. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 40 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć grill, by płatki nabrały lekko brązowego koloru.
Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku potrawy zgodne z dietą Michela Montignaca. – To...
Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...
Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder...
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...