Ewa / Przepisy / Gruszki w cieście czekoladowym

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier. Wysiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Włożyć do woreczka i na godzinę wstawić do lodówki.

Gruszki umyć i obrać. Wyciąć gniazda nasienne, lecz owoce zostawić w całości – z ogonkami. Skropić sokiem z cytryny.

Zimne ciasto położyć na papierze do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i rozwałkować. Na papierze przełożyć do formy (30 cm x 11 cm). Ciasto powinno znaleźć się na spodzie i bokach blaszki. Ułożyć gruszki – ogonkami do góry.

Ricottę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Kremem zalać gruszki.

Piec w temp. 180 st. C przez 45-60 minut. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 200 g - mąki
  • 2 łyżki - kakao
  • 100 g - cukru
  • 175 g - masła
  • 1 - jajko
  • 5 - gruszek
  • sok z cytryny
  • Dekoracja
  • cukier puder
  • Krem
  • 250 g - serka ricotta
  • 2 - jajka
  • 3 łyżki - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 287

Ponieważ sezon dyniowy w pełni, dyni nie może zabraknąć w „Ewa gotuje”....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów