Ewa / Przepisy / Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Gdy jajka zbieleją, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować, przelać na blachę i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.

Śliwki umyć i wypestkować. Na patelni rozgrzać cukier, dodać kilka łyżek wody, zagotować. Wrzucić śliwki i dusić, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem, dodać skórkę otartą z pomarańczy, wsypać galaretki, wymieszać.

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z pomarańczy. Dodać do musu śliwkowego, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wody. Zostawić do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać cukier i cynamon. Wlać wystudzoną galaretkę, wymieszać i wstawić do lodówki na 10 minut.

Ciasto skropić wodą z sokiem cytrynowym i łyżeczką cukru. Nałożyć mus śliwkowo-jabłkowy, rozsmarować. Wyłożyć piankę cynamonową. Wygładzić i posypać gorzką czekoladą z pomarańczą. Odstawić na całą noc do lodówki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - jajka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki - cukru
  • laska wanilii
  • 5 łyżek - mąki tortowej
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • Mus
  • 2 kg - śliwek
  • 4 - jabłka
  • ½ szklanki - cukru
  • 1 - pomarańcza
  • 2 - galaretki pomarańczowe
  • Pianka
  • ½ l - kremówki
  • 1 - galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • 1 łyżka - cukru pudru
  • czekolada gorzka z pomarańczą do dekoracji
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 285

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi polędwiczkę wieprzową na purée z ziemniaków...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów