/ Przepisy / Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniem

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Mniej więcej w połowie dodać proszek do pieczenia. Dosypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wybić jajko. Zagarnąć nożem, lekko przesiekać, po czym wyrobić gładkie ciasto.

Podzielić na 2 mniej więcej równe części. Umieścić w zamykanym pojemniku i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.

Mleko podgrzać w rondelku, odlewając wcześniej ½ szklanki. W zimnym mleku rozpuścić budyń. Posłodzić. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zgęstnieje. Przestudzić.

Połowę zmrożonego ciasta zetrzeć do tortownicy (średnica 26 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Lekko ugnieść łyżką. Nałożyć prażone jabłka z rodzynkami i cynamonem. Wyrównać. Nałożyć budyń. Zetrzeć drugą połowę ciasta.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 490
Ewa gotuje - odc. nr 490

Po kilku weekendach spędzonych pod Babią Górą Ewa wróci do Krakowa i od...

 

Podobne przepisy

Babeczki z owocami

Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka ...

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Ciasteczka kokosowe z chia, czekoladą i żurawiną

Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!

Serca w galaretce

Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii...

Wróć do listy przepisów