Ewa / Przepisy / Zrazy wołowe z węgierkami

Opis przygotowania

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą. Na każdym kawałku ułożyć plaster boczku oraz nadziane czosnkiem śliwki (po dwie). Zwinąć. Związać dratwą lub spiąć szpilką do zrazów. Obsmażyć z dwóch stron w naczyniu żaroodpornym, na mocno rozgrzanym oleju. Podlać bulionem. Przykryć i upiec w piekarniku (1 godz., temp. 180 st. C). Można też udusić na kuchence (pod przykryciem).

Ciepły bulion zabielić zahartowaną śmietaną. Dodać musztardę i curry. Zagotować. W razie potrzeby zredukować.

Podawać z kaszą, np. bulgur, lub purée ziemniaczanym.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - wołowiny na pieczeń
  • śliwki węgierki
  • czosnek
  • boczek wędzony
  • musztarda miodowa
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bulion wołowy do podlania
  • Do podania
  • kasza lub purée
  • ogórki kiszone
  • Sos curry
  • 250 ml - bulionu wołowego
  • 250 ml - śmietany 30%
  • 1 łyżka - musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka - curry
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 282

Tym razem Ewa zaprasza na odcinek śliwkowy. Zacznie od przystawki –...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów