Ewa / Przepisy / Placki ziemniaczane

Opis przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.

Podawać z kleksem śmietany, wędzonym łososiem lub pokruszonym serem kozim.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - ziemniaki
  • ½ - cebuli
  • 1 garść - sera żółtego
  • 1 ząbek - czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka - majeranku
  • 1 - jajko
  • 3 łyżki - mąki
  • 1 łyżka - jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia
  • Dodatki
  • łosoś wędzony
  • ser kozi
  • kwaśna śmietana
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 132

Placki ziemniaczane, surówka z białej rzodkwi, serownik-murzynek wariacje...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów