Ewa / Przepisy / Placki ziemniaczane

Opis przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę (lub roztarty) czosnek. Połączyć z mąką.

Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.

Podawać z kleksem śmietany i cukrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - ziemniaki
  • 4 łyżki - mąki
  • 1 - jajko
  • 1 ząbek - czosnku
  • ½ - cebuli
  • 1 szklanka - startego żółtego sera
  • 3 łyżki - śmietany lub jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 52

Taka kuchnia, jakie czasy… Ponieważ skończył się karnawał, mamy post,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów