Ewa / Przepisy / Diabelskie żeberka

Opis przygotowania

Żeberka przyprawić solą, pieprzem i papryką (można odstawić na 2 godziny). Następnie obsmażyć na gorącym tłuszczu (np. oleju ryżowym lub arachidowym). Potem podlać wodą i dusić do miękkości 1-1  1/2 godziny. Na 20 minut przed końcem dodać kilka suszonych śliwek, moreli i jabłek. Żeberka wyjąć.

Do sosu dodać miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku, w razie potrzeby zagęścić mąką.

Do tak przygotowanego sosu włożyć żeberka. Zagotować.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - żeberek wieprzowych
  • suszone morele i śliwki
  • 1 garść - suszonych jabłek
  • 2 łyżki - miodu
  • 2 łyżki - ketchupu
  • 2 łyżki - koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka - mąki (ewentualnie)
  • papryka słodka i ostra
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 92

W kolejnym odcinku programu „Ewa gotuje” kuchnia iście szatańska....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów