Ewa / Przepisy / Zapiekanka po irlandzku

Opis przygotowania

Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso. Wymieszać. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. Wymieszać i odparować.

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło i mleko, utłuc.

Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. Posypać tartym serem żółtym.

Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania).

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ kg - mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 - cebule
  • 3 ząbki - czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 - marchewki
  • garść groszku zielonego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka - tymianku
  • liść laurowy
  • 1 łyżka - sosu Worcester
  • ½ szklanki - Guinnessa
  • 1 łyżka - przecieru pomidorowego
  • 100 ml - bulionu wołowego
  • 5 - ziemniaków
  • 1 łyżka - masła
  • 3 łyżki - mleka
  • ser żółty cheddar
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 291

Ponieważ wielu naszych rodaków na swoją nową ojczyznę wybrało Irlandię,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów