Ewa / Przepisy / Curry z indyka

Opis przygotowania

Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać posiekany czosnek i pastę curry. Smażyć przez chwilę. Wlać mleczko kokosowe. Zagotować. Dorzucić pokrojony imbir i papryczkę oraz liście kaffiru. Wlać sos sojowy. Wymieszać. Przykryć i dusić tak długo, aż mięso zmięknie.

Pod koniec dorzucić pokrojone w kostkę plastry ananasa. Zdjąć z kuchenki, wrzucić posiekaną kolendrę.

Podawać z ryżem oraz surówką z kapusty kiszonej i marchewki (kapusta, marchewka, sól, pieprz, oliwa).

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ kg - piersi indyka
  • olej kokosowy do smażenia
  • 4 ząbki - czosnku
  • 2 łyżeczki - czerwonej pasty curry
  • 400 ml - mleczka kokosowego
  • kawałek imbiru
  • 1 - papryczka chili
  • 3 - liście kaffiru
  • 3 łyżki - jasnego sosu sojowego
  • 2 plastry - ananasa
  • kolendra do dekoracji
  • Do podania
  • ryż
  • surówka z kiszonej kapusty i marchewki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 287

Ponieważ sezon dyniowy w pełni, dyni nie może zabraknąć w „Ewa gotuje”....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów