/ Przepisy / Ciasto strażackie

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać nożem i wyrobić rękoma. Uformować kulę, podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do foremki na tartę (średnica 28 cm) i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami do ślepego pieczenia (można użyć grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i piec przez kolejny kwadrans.

Wiśnie odcedzić na sicie. Do garnka wlać 2 szklanki kompotu, zagotować. W ½ szklanki kompotu zimnego rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego kompotu, wymieszać. Wsypać wiśnie. Przełożyć na upieczony spód i zostawić do wystudzenia.

Zimną śmietanę ubić w wysokim, najlepiej metalowym naczyniu. Uperfumować cukrem waniliowym i przełożyć na ciasto z budyniem. Wyrównać i udekorować startą czekoladą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 316
Ewa gotuje - odc. nr 316

Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne...

 

Podobne przepisy

Panna cotta z galaretką z espresso

A do tego sos krówkowy!

Czekoladowy mus z awokado i banana

Po ciężkim dniu w pracy...

Biszkopt

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Bi ...

Ciasto cytrynowe z cukinią

Placek z warzywem i lukrem z limoncello...

Wróć do listy przepisów