Ewa / Przepisy / Serowa z pulpetami

Opis przygotowania

Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpetów. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Mniej więcej w połowie mielenia wrzucić do maszynki złocistą cebulę i mielić dalej (jeśli cebulę dodacie na końcu, to trzeba jeszcze raz przemielić trochę mięsa, bo inaczej cała cebulka zostanie w maszynce).

Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Podzielić na 10-12 części i uformować niewielki kulki. Każdą obtoczyć w mące i ułożyć na desce.

W garnku roztopić łyżkę masła, wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Białą część pora pokroić w plasterki, dorzucić do cebuli. Przesmażyć. Zalać wodą, zagotować. Dodać ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podgrzewać tak długo, aż ser się rozpuści. Zmiksować. Do zupy delikatnie włożyć pulpety. Ugotować.

Na talerz wyłożyć kilka pulpetów. Nalać zupę, udekorować koperkiem. Można podawać z grzanką.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 - sery topione
  • 1 - cebula
  • 1 - por
  • 1 łyżka - masła
  • l - wody
  • 2 ząbki - czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji
  • Pulpety
  • 2 - piersi z kurczaka
  • 1 - cebula
  • 1 łyżka - masła
  • 1 - jajko
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 3 łyżki - bułki tartej
  • mąka do obtoczenia
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 174

Dziś Ewa przygotuje zupę serową z pulpetami drobiowymi, a na deser szarlotkę...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów