/ Przepisy / Krem z pieczonych pomidorów

Opis przygotowania

Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe pokroić na ćwiartki). Dodać obrane ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół szalotki oraz papryczkę chili pozbawioną nasionek - są najbardziej pikantne (jeśli nie chcemy uzyskać potrawy zbyt ostrej, dajemy tylko pół papryczki). Polać odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika na ok. pół godziny (temp. 200 st. C).

Po tym czasie przełożyć wszystko do malaksera. Wrzucić listki bazylii i tymianek. Dolać białe wino, doprawić solą i pieprzem, posłodzić. Zmiksować na gładki krem - jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę bulionu jarzynowego.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 170
Ewa gotuje - odc. nr 170

W tym odcinku: krem z pieczonych pomidorów, gulasz zapiekany, na deser...

 

Podobne przepisy

Zupa ogórkowa

Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, ce ...

Flaczki jarzynowe

Z naleśnikami "z wczoraj";-)

Krem z ziemniaków i pora

Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle...

Zupa z kaszą jaglaną

Na wywarze z indyka...

Wróć do listy przepisów