/ Przepisy / Krem z pieczarek

Opis przygotowania

Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną cebulę i kilka ząbków czosnku. Skropić oliwą, przyprawić solą i estragonem - najlepiej świeżym, ale może być suszony. Upiec w piekarniku - temp. 200 st. C, 20-25 minut.

Wraz z powstałym sosem przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym na grzybach suszonych. Zagotować, następnie zmiksować. Można też przełożyć do wielofunkcyjnego robota z funkcją podgrzewania, zalać bulionem i zmiksować. Doprawić suszonym imbirem i białym pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i ciastem francuskim, udekorowane natką pietruszki.

Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć kwadraty lub prostokąty. Ułożyć na blasze piekarnikowej. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć plasterek wycięty z pieczarki (bardzo cienki, w kształcie całego grzyba - kroimy wzdłuż pieczarki). Oprószyć solą i upiec w piekarniku na złoty kolor - temp. 200 st. C, 12-15 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 187
Ewa gotuje - odc. nr 187

Maj to okres przyjęć komunijnych. Ewa podpowie jak urozmaicić menu na takiej...

 

Podobne przepisy

Krem z kiszonych ogórków

Ogórkowa nieco inaczej...

Ciurka łemkowska

Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.

Cebulowa pod ciastem francuskim

Zgodnie z trendem zero waste;-)

Rosół z kaczki

Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję...

Wróć do listy przepisów