Mięso zmielić, dodać jajko i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić bułką tartą. Wyrobić.
Patyczki do szaszłyków namoczyć, na każdy nabić suszoną śliwkę (jeśli owoce są zbyt suche, można wcześniej namoczyć je w wodzie lub alkoholu, np. brandy). Obtoczyć zmielonym mięsem, ulepić „cygaro". Owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką. Upiec na grillu z każdej strony.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na sezon pikników Ewa poleca kotleciki mielone na patyku i sałatkę z trzema...
Na sosie żurawinowym...
Wątróbkę umyć i oczyścić, następnie drobno posiekać...
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego so ...