Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwane przez zawodowych kucharzy „julien”). Na głębokiej patelni (dobry jest też rondel z szerokim dnem) roztopić masło i wrzucić twardsze jarzyny: marchewkę, pietruszkę i pół selera (w sezonie dać jeszcze 1 małą kalarepę).
Przesmażyć. Dodać półplasterki cebuli i pora. Lekko przesmażyć i dorzucić pokrojoną kapustę. Podlać odrobiną wody (wystarczą 2-3 łyżki), dodać ziarna ziela angielskiego i pieprzu, po czym dusić 10-15 minut.
Gdy jarzyny zmiękną, zrobić wśród nich miejsce na rybę - dzwonka przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni, otulić warzywami i dusić pod przykryciem kolejne 10-15 minut, aż ryba będzie miękka.
Całość można jeszcze posolić - ja zazwyczaj tego nie robię, bo słodycz i smak warzyw są tak intensywne, że warto pokusić się o bezsolną, dietetyczną wersję tej potrawy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Z kolejnego odcinka magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" dowiemy się, jak...
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko lekko zrumienić na ...
Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół ...
Na maśle podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (tak, by potrawę można było przykryć i sz ...