Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wsypać cukier puder. Wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać przetarte przez sito żółtka. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy – wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić na ok. 30 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Masło wrzucić do garnka. Roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli. Ubić. Utrwalić cukrem. Stopniowo dodać żółtka.
Zmielone orzechy włoskie wsypać do miski. Wymieszać z kokosem. Dodać proszek do pieczenia oraz szklankę mąki – najpierw do szklanki wsypać kartoflankę, następnie uzupełnić mąką pszenną. Wymieszać. Przesypać do miski z masą jajeczną i zmiksować na niskich obrotach. Dorzucić marchewkę startą na małych oczkach. Wlać roztopione, wystudzone masło. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do prostokątnej formy – wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać
Piec przez 40-45 minut w temp. 200 st. C.
Kruchy spód posmarować kajmakiem – można kupić gotowy, można zrobić samemu, gotując przez kilka godzin puszkę mleka skondensowanego (po ugotowaniu wystarczy wystudzić i otworzyć).
Na placek marchewkowy nałożyć dżem z czarnej porzeczki. Rozsmarować.
Złożyć ciasto – tak, by strony z kajmakiem i dżemem przylegały do siebie.
Wierzch i boki posmarować lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem). Ozdobić suszoną żurawiną i migdałami – wcześniej uprażyć je w piekarniku (10-12 minut, 200 st. C).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zaraz po święceniu Ewa uda się do kuchni, gdzie przygotuje wielkanocne...
Słodkie koło ratunkowe!
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...