Żelatynę rozpuścić we wrzątku (mniej więcej ½ szklanki). Odstawić.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować. Przełożyć do piany i delikatnie wymieszać.
Krem podzielić na dwie mniej więcej równe części. Do jednej wlać wódkę i wsypać kakao. Do drugiej wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać.
Nałożyć do pucharków (na przemian, po dwie łyżki).
Udekorować konfiturą oraz świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem ...
Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę...
ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...