Ewa / Przepisy / Ciasto kruche z masą śliwkową

Opis przygotowania

Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej. Owoce rozmrozić i przełożyć do robota, dodać cukier i budyń, zmiksować. Przelać do garnka. Podgrzać i odstawić.

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołka wybić jajko, dodać żółtka i zimną śmietanę. Połączyć nożem, po czym wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.

Zrobić kruszonkę. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier. Posiekać z zimnym masłem. Zagnieść, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę piekarnikową (natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą). Wyłożyć schłodzoną masę śliwkową. Na śliwki zetrzeć mocno schłodzoną kruszonkę – na tarce o grubych oczkach.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 450 g - mąki
  • 200 g - cukru
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 250 g - masła
  • 2 - żółtka
  • 1 - jajko
  • 2 łyżki - gęstej śmietany
  • Dekoracja
  • cukier puder
  • Kruszonka
  • 140 g - mąki
  • 100 g - cukru
  • 100 g - masła
  • Masa śliwkowa
  • 800 g - śliwek mrożonych
  • 150 g - cukru
  • 1 - budyń waniliowy
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 210

W tym odcinku Ewa podpowie, jak zrobić doskonałą zupę z… Jasia. Na...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów