Ewa / Przepisy / Sernik z jabłkami

Opis przygotowania

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać cukier puder. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem. Następnie zarobić ciasto rękoma. Gotowe rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (34x25 cm, wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia). Cienko posmarować powidłami.

Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, kisiel, mąkę kartoflaną i śmietanę. Wybić jajka, dodać żółtka (białka będą potrzebne do bezy) oraz miękkie masło. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Porcjami dolać gorące mleko – masa wyjdzie dość rzadka. Przelać na ciasto posmarowane powidłami.

Ułożyć jabłka z syropu (owoce przygotować odpowiednio wcześniej - wedle receptury na "Jabłka w syropie", którą znajdziecie w "Ewa gotuje - odc. nr 206"). Jabłka delikatnie wcisnąć w masę serową. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, utrwalić cukrem. Na samym końcu wmieszać wiórki kokosowe. Wyłożyć na upieczony sernik, szpatułką zrobić „góry i doliny”. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C – aż wierzch się zrumieni.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 250 g - mąki
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • ½ kostki - masła
  • 100 g - cukru pudru
  • 1 - jajko
  • 2 łyżki - gęstej śmietany
  • powidła śliwkowe
  • Beza kokosowa
  • 4 - białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka - cukru
  • 100 g - wiórków kokosowych
  • Masa serowa
  • kg - sera białego
  • 350 g - cukru pudru
  • 2 łyżki - cukru waniliowego
  • 1 - kisiel cytrynowy
  • łyżki - mąki kartoflanej
  • 2 - jajka
  • 4 - żółtka
  • ½ kostki - masła
  • szklanki - mleka
  • 3 łyżki - kwaśnej gęstej śmietany
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 206

Przed Bożym Narodzeniem w programie nie może zabraknąć świątecznej atmosfery!...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów