Ewa / Przepisy / Sernik z jabłkami

Opis przygotowania

M±kę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać cukier puder. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Dodać ¶mietanę. Wymieszać nożem. Następnie zarobić ciasto rękoma. Gotowe rozwałkować i przełożyć do prostok±tnej formy (34x25 cm, wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia). Cienko posmarować powidłami.

Ser dwa razy przepu¶cić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, kisiel, m±kę kartoflan± i ¶mietanę. Wybić jajka, dodać żółtka (białka będ± potrzebne do bezy) oraz miękkie masło. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Porcjami dolać gor±ce mleko – masa wyjdzie do¶ć rzadka. Przelać na ciasto posmarowane powidłami.

Ułożyć jabłka z syropu (owoce przygotować odpowiednio wcze¶niej - wedle receptury na "Jabłka w syropie", któr± znajdziecie w "Ewa gotuje - odc. nr 206"). Jabłka delikatnie wcisn±ć w masę serow±. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C.

Białka ubić na sztywno ze szczypt± soli, utrwalić cukrem. Na samym końcu wmieszać wiórki kokosowe. Wyłożyć na upieczony sernik, szpatułk± zrobić „góry i doliny”. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C – aż wierzch się zrumieni.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 250 g - m±ki
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • ½ kostki - masła
  • 100 g - cukru pudru
  • 1 - jajko
  • 2 łyżki - gęstej ¶mietany
  • powidła ¶liwkowe
  • Beza kokosowa
  • 4 - białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka - cukru
  • 100 g - wiórków kokosowych
  • Masa serowa
  • kg - sera białego
  • 350 g - cukru pudru
  • 2 łyżki - cukru waniliowego
  • 1 - kisiel cytrynowy
  • łyżki - m±ki kartoflanej
  • 2 - jajka
  • 4 - żółtka
  • ½ kostki - masła
  • szklanki - mleka
  • 3 łyżki - kwa¶nej gęstej ¶mietany
Wy¶lij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 206

Przed Bożym Narodzeniem w programie nie może zabrakn±ć ¶wi±tecznej atmosfery!...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów