/ Przepisy / Ośmiornica grillowana z sałatką ziemniaczaną

Opis przygotowania

Ośmiornicę włożyć do garnka, zalać wodą. Dorzucić cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz liście laurowe. Przyprawić solą. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2 godziny. W szybkowarze znacznie krócej, mniej więcej 40 minut. Po ugotowaniu ośmiornica powinna być miękka.

Ośmiornicę wyjąć z wody i wystudzić. Następnie odciąć „odnóża”, przełożyć je do miski, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć słodką czerwoną papryką, delikatnie wymieszać i odstawić na chwilę.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków. Doprawić do smaku solą. Oprószyć słodką papryką. Dolać oliwę, dodać posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie wymieszać.

Kawałki zamarynowanej ośmiornicy opiec na grillu. Sałatkę ziemniaczaną wyłożyć na talerz. Na ziemniakach ułożyć kawałki ośmiornicy. Skropić oliwą. Udekorować natką pietruszki i cząstkami cytryny.

Sałatkę ułożyć na talerzu. Ośmiornicę skropić oliwą i opiec na grillu. Kawałki grillowanej ośmiornicy ułożyć na sałatce ziemniaczanej, udekorować cząstkami cytryny i natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 207
Ewa gotuje - odc. nr 207

Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki! Zacznie od owoców...

 

Podobne przepisy

Gęsie nóżki confit z modrą kapustą

Długo pieczona gęsina...

Bitki wołowe w sosie grzybowym

Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!

Szarpana wieprzowina

Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...

Indyk na zielonej łące

Z szynką, makaronem i sosem...

Wróć do listy przepisów