Ewa / Przepisy / Dżem z cukinii

Opis przygotowania

Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze pół godziny. Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić.

Gdy dżem jest w pomieszczeniu o temp. pokojowej ma rzadką konsystencję, gdy trzymamy go w lodówce ładnie się ścina i przyjmuje formę galaretki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 5 kg - cukinii obranej i wydrążonej
  • 1 kg - cukru
  • 4 - galaretki cytrynowe
  • sok i skórka z 2 cytryn
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 192

W tym odcinku na stole Ewy będzie królować cukinia. Nasza Prowadząca przygotuje...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów