Ewa / Przepisy / Sernik gotowany

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki.

Przygotować masę. Masło rozgrzać w garnku. Dodać ser (zmielony trzy razy), jajka i smażyć na wolnym ogniu.Gdy ser zacznie „bulgotać", dodać cukier, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Sypać powoli przez sitko.

Gdy ponownie zacznie „bulgotać", można dodać drobno pokrojone bakalie. Odstawić. Gdy masa jest jeszcze ciepła, posmarować i złożyć placki. Można polukrować, posypać cukrem pudrem lub podać z dowolną polewą.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 500 g - mąki
  • 250 g - masła
  • 200 g - cukru pudru
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 4 łyżki - kwaśnej śmietany
  • Masa
  • kg - białego sera
  • 200 g - masła
  • 2 - jajka
  • szklanki - cukru
  • 1 - budyń waniliowy
  • 1 - cukier waniowy
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 116

Gulasz segedyński, sernik gotowany Zwykło się mówić: Polak-Węgier dwa bratanki,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów