/ Przepisy / Domowy ser biały

Opis przygotowania

Mleko przelać do kamionki i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Do przygotowania sera najlepsze jest „prosto od krowy”. Jeśli używamy mleka sklepowego to powinno być tzw. świeże – niepasteryzowane lub pasteryzowane w niskiej temperaturze, ale wówczas warto dodać do niego 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Po tym czasie przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Podgrzewać na małym ogniu, nie przekraczając 35-38 st. C. Można użyć termometru kuchennego, choć dawniej temperaturę sprawdzało się wierzchem dłoni – zsiadłe mleko powinno być ciepłe a nie gorące.
Po co najmniej godzinie takiego warzenia odcedzić, przelewając przez durszlak wyłożony chustą serowarską lub pieluchą złożoną w trójkąt i zszytą z jednej strony. Delikatnie odcisnąć, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu. Ser będzie gotowy po kilku godzinach.
Płynu nie wylewać, bo to serwatka, którą można wypić lub ugotować na niej zupę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 456
Ewa gotuje - odc. nr 456

To, że coś ma tajemniczą nazwę, wcale nie oznacza, że musi być bardzo skomplikowane....

 

Podobne przepisy

Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowym

Solidna porcja białka i witamin!

Tapenada z czarnych oliwek

Oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, ...

Sałatka śledziowa w słoiku

Warstwowa, z majonezem!

Awanturka z wędzonym karpiem

Rybka pokłócona z twarożkiem...

Wróć do listy przepisów