Ewa / Przepisy / Roladki z kurczaka

Opis przygotowania

Rosół podgrzać w rondelku, dodać masło i podgrzewać do chwili, aż tłuszcz się rozpuści. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki, chwilę podgrzewać.

Żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać bułkę tartą, wymieszać i przełożyć do rondelka z rosołem. Podgrzewać ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego nadzienia.
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, rozbić, oprószyć solą i pieprzem, na każdy kotlecik nałożyć trochę nadzienia, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką i obrumienić na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.

Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, dodać przyprawy i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić rosołem i zagotować. Jeśli zostało trochę nadzienia, można je dodać do sosu (będzie słodki).
Obsmażone roladki włożyć do sosu i dusić na małym ogniu przez około 30 minut - do miękkości.

Podawać z domową sałatką z ogórków i papryki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 - podwójne piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka - masła lub oliwy do smażenia
  • Nadzienie
  • ¼ szklanki - rosołu drobiowego
  • 1 łyżka - masła
  • 1 - jabłko
  • 0,3 szklanki - rodzynek
  • 1 - żółtko
  • 2 łyżeczki - cukru
  • 2 łyżeczki - bułki tartej
  • Sos
  • 1 łyżka - klarowanego masla
  • 1 łyżka - mąki
  • 1 łyżeczka - estragonu
  • ½ łyżeczki - majeranku
  • ½ łyżeczki - tymianku
  • ½ łyżeczki - słodkiej papryki
  • 1 szczypta - chili
  • 1 szklanka - rosołu drobiowego
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 143

W tym odcinku Ewa Wachowicz proponuje przepisy, których głównym składnikiem...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów