Ewa / Przepisy / Rogaliki z marmoladą

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną (powinna być w temperaturze pokojowej). Odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarnąć nożem mąkę z masłem do środka i - gdy powstaną „kluchy" - wyrobić ciasto. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować - cieniej niż na pierogi. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 50 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 2 łyżki - kwaśnej śmietany
  • 500 g - mąki
  • 250 g - masła
  • 2 - jajka
  • 1 szczypta - soli
  • marmolada różana
  • Do dekoracji
  • cukier puder
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 145

W tym odcinku Ewa Wachowicz ponownie zabierze nas do Ameryki Południowej....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów