Ewa / Przepisy / Rogaliki z marmolad±

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i ¶mietan± (powinna być w temperaturze pokojowej). Odstawić na chwilę.
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać ¶mietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarn±ć nożem m±kę z masłem do ¶rodka i - gdy powstan± „kluchy" - wyrobić ciasto. Uformować wałek, owin±ć foli± i włożyć do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 czę¶ci. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować - cieniej niż na pierogi. Kr±żki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójk±tów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwin±ć w stronę ¶rodka rozwałkowanego ciasta. Końce zawin±ć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 50 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 2 łyżki - kwa¶nej ¶mietany
  • 500 g - m±ki
  • 250 g - masła
  • 2 - jajka
  • 1 szczypta - soli
  • marmolada różana
  • Do dekoracji
  • cukier puder
Wy¶lij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 145

W tym odcinku Ewa Wachowicz ponownie zabierze nas do Ameryki Południowej....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów