Ewa / Przepisy / Sałatka jarzynowa

Opis przygotowania

Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę ugotowane i wystudzone warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać.

Zrobić sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Na samym końcu dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach (jeśli sałatkę robimy wcześniej, z jabłka trzeba zrezygnować, by nie zakwasiło całości). Zalać sosem.

Można udekorować porem. Białą część naciąć wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na trzy części. Z drugiej strony włożyć palec, wypchnąć, robiąc pióropusz.

Spiąć wykałaczką, by całość trzymała nadaną formę.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 - pietruszki
  • 1 - seler
  • 4 - marchewki
  • 2 - ziemniaki
  • 5 - ogórków kiszonych
  • 1 - por
  • 1 puszka - groszku konserwowego
  • 5 - jajek
  • 4 łyżeczki - musztarty
  • 2 łyżeczki - śmietany
  • 5 łyżeczek - majonezu
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 182

Wielka Sobota to ostatni dzień przygotowań wielkanocnych. Ewa proponuje...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów