Ewa / Przepisy / Placek cappuccino

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić na sztywno. Następnie dodać m±kę przesian± z m±k± ziemniaczan± i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.

Przygotować krem. Żelatynę rozpu¶cić we wrz±tku. Wystudzić. Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze.
Utrzeć masło, stopniowo dodać masę jajeczn±. Dodać mleko w proszku i serek homogenizowany, a na samym końcu żelatynę.

Na biszkopt nałożyć połowę kremu. Na krem biszkopty namoczone w kawie z alkoholem. Na biszkopty resztę kremu. Oprószyć kakao.

Przepis autorstwa pani Ilony Pyszny z Wodzisławia ¦l±skiego - nagroda miesi±ca!

wydrukuj przepis
Składniki
  • 6 - jajek
  • 1 szczypta - soli
  • 4 łyżki - m±ki
  • 2 łyżki - m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 6 łyżek - cukru
  • Krem
  • 4 - zółtka
  • 1 - jajko
  • 1 szklanka - cukru pudru
  • 450 g - sera homegenizowanego
  • 2 szklanki - mleka w proszku
  • 200 g - masła
  • łyżeczki - żelatyny
  • 1 opakowanie - biszkoptów
  • 1 szklanka - mocnej kawy
  • 1 kieliszek - wódki
  • kakao
Wy¶lij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 113

”Vitello tonato i placek cappuccino” Ten odcinek „Ewa...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów