Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i selera naciowego drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć marchewkę z selerem (korzennym), dodać cebulę i seler naciowy. Podsmażyć. Doprawić imbirem i sosem sojowym. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie paski, resztę oleju rozgrzać na patelni, smażyć na silnym ogniu 1-2 minuty. Dodać olej sezamowy.
Gdy warzywa zmiękną (powinny być jędrne, ale nie mogą się rozgotować) dorzucić pora pokrojonego w półplasterki oraz podsmażone grzyby. Zdjąć z ognia. Dodać makaron i pastę wasabi rozprowadzoną wcześniej odrobiną zupy. Odstawić na 3-4 minuty (by makaron zmiękł). Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przed podaniem, już na talerzu, można posypać siekaną kolendrą lub pietruszką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na jesienną aurę Ewa Wachowicz poleca rozgrzewającą orientalną zupę z imbirem...
Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...
Po góralsku!
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie...