Ewa / Przepisy / Placek razowy z rabarbarem

Opis przygotowania

Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać sól i miąższ z laski wanilii. Rozmieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypać mąką. Po wyrobieniu uformować walec i podzielić na dwie nierówne części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny.

Formę (23 cm x 34 cm) posmarować masłem i wysypać mąką żytnią razową. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do foremki, równo rozłożyć i lekko docisnąć. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C (20-25 minut). Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić w misce ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne, małymi porcjami dodać cukier, cały czas ubijając. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i wyrównać.

Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Na rabarbar zetrzeć drugą część zimnego ciasta – na tarce o dużych oczkach. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 st. C i piec przez 40-45 minut.

Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 3 szklanki - mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 6 łyżek - cukru pudru
  • 250 g - masła
  • 6 - żółtek
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • 800 g - obranego rabarbaru
  • Pianka
  • 6 - białek
  • szczypta soli
  • 3 szklanki - cukru
  • 2 - budynie śmietankowe
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 280

Ostatnie dni lata to doskonały czas na kiszenie ogórków. Wystarczą 2-3...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów