Ewa / Przepisy / Ciasto czekoladowe

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. Utrzeć masło. Wlać czekoladę i ucierać przez mniej więcej 2 minuty (masa powinna być gęsta). Dodać żółtka, przesianą mąkę kukurydzianą i likier. Zmiksować. Odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Pianę wmieszać do ciasta. Przelać do formy lekko natłuszczonej masłem (tortownica 24 cm), wyrównać. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 45-50 minut. Odstawić do wystudzenia.

Następnie przewrócić do góry nogami. Po 30 minutach wyjąć z formy. Dekorować cukrem pudrem i owocami (np. malinami).

wydrukuj przepis
Składniki
  • 250 g - gorzkiej czekolady
  • 250 g - masła
  • 4 - jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki - cukru trzcinowego
  • ½ szklanki - likieru pomarańczowego
  • 6 łyżek - mąki kukurydzianej
  • Do dekoracji
  • cukier puder
  • maliny
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 74

Ponoć Francuzki nie tyją… W dodatku żyją długo i szczęśliwie…...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów